Рецепт суші від Київської Федерації Кендо

Рецепт суші від Київської Федерації Кендо

На перший погляд, у приготуванні суші немає нічого складного: рис і рибу загорнути в норі, порізати — і готово. Але чомусь так складно взятися і приготувати. Може, зупиняє впевненість у тому, що рецепт справжніх суші знає лише японець?

Але тепер, після майстер-класу з приготування суші від Хірокі-сенсея, практично їх вміє готувати практично кожен у нас в федерації.

Всі необхідні інгредієнти можна купити в магазині китайських продуктів або супермаркеті. Норі — 15 грн. за 10 листів, васабі в порошку або пасті — 15 грн., імбир — 15 грн., рисовий оцет — 10 грн., макісу (бамбукова циновка для згортання суші) — 15 грн. Рисовий оцет можна замінити яблучним. А маринований імбир можна приготувати в домашніх умовах. Візьміть 200 гр. свіжого імбирного кореня, 1-2 ч. ложки солі, 250 мл рисового оцту, 120 мл води, 3 ст. ложки цукру. Імбир має маринуватися протягом тижня (в процесі приготування він набуває рожевий колір).

Основою вишуканого делікатесу, який ми зібралися приготувати, є рис. Найкраще для рису брати емальовану каструлю, щоб уникнути дотику рису з металом. На 200 гр. рису потрібно 250 мл. води. Залийте рис холодною водою, доведіть до кипіння, а потім на маленькому вогні варіть до повного википання води. Готовий рис потрібно замаринувати. Візьміть 3 ст. ложки рисового оцту, 3 ст. ложки цукру, дрібку солі. Добре перемішайте, щоб сіль і цукор розчинилися. Полийте рис оцтової сумішшю, злегка перемішайте і залиште рис остигати.

Тепер можна приступати до самого трудомісткого процесу – згортання суші. Покладіть лист норі на найближчий край макісу, розкладіть по ньому рис щільним шаром приблизно в 1 см завтовшки, залишивши з найближчою до вас боку листа норі «поля» в 1 см, а з протилежного боку – 2-3 см. У шарі рису посередині зробіть неглибоку поздовжню канавку і заповніть її начинкою. Начинки можуть бути самі різні: риба (сира, копчена, солена), овочі, крабові палички, ікра і навіть м’ясо. Найбільш проста начинка — це крабові палички, огірок і омлет. Суші з такою начинкою символізують чотири сезони в році. Рис – зима, рожеві крабові палички — весна, огірок — літо, омлет — осінь.

Поклавши начинку, скачайте норі в рулет. Спочатку підніміть найближчий край макісу і поверніть його до половини так, щоб накрити начинку. Злегка притисніть. Потім скрутіть половину, що залишилася. Тримаючи скачану макісу обома руками, стисніть рулет, щоб рисинки злиплися. Акуратно розгорніть макісу, вийміть суші і розріжте на порції.

Ітадакімас!